Vaellukset

Vaellukset
NORJAN GUOLASJÄRVI
by Minttu/ on 11 Aug 2022

NORJAN GUOLASJÄRVI

Guolasjärvi sijaitsee Norjan puolella lähellä Suomen rajaa Haltin tuntumassa, sen luoteispuolella. Kilpisjärveltä matkaa Guolasjärven tunturiylängöille on noin 120 kilometriä. Tie on autolla ajettavissa jos se vain on auki, lumen määrä voi koitua ongelmaksi ja tien huonosta kunnosta varoitellaan. Järveä kiertävän tien päätepisteestä on lyhin matka lähteä valloittamaan Haltia, sillä järveltä matkaa huipulle kertyy noin seitsemän kilometriä. GUOLASJÄRVI ON KAUNIS MUTTA PETOLLINEN Guolasjärvi autoreitteineen on itsessään jo näkemisen arvoinen paikka. Mutta vaikka se lyhentää vaellusmatkaa Haltin huipulle, kannattaa silti miettiä ennen urakkaan ryhtymistä.

Vaellukset
SUOMEN KORKEIN MAJAKKA
by Minttu/ on 19 Jun 2022

SUOMEN KORKEIN MAJAKKA

Suomen korkein majakka ei ole pelkästään Suomen, vaan samalla myös Pohjoismaiden korkein majakka. Kyseessä on tietenkin Turun saaristossa sijaitseva Bengtskärin majakka. Majakan historia ulottuu vuoteen 1906, jolloin sen suunnitteli arkkitehti Florentin Granholm kallioiselle luodolle, jonka ympäristössä oli tapahtunut useita karille ajoja. Bengtskär on korkeimmillaan 52 metriä, ja onkin aina alustaan asti ollut korkein majakka Pohjoismaissa. SUOMEN KORKEIN MAJAKKA ON HISTORIALLINEN KULTTUURIKOHDE Kyseinen majakka sijaitsee noin 25 kilometriä Hangosta luoteeseen ja on uloin luoto Saaristomerellä sekä kaiken lisäksi myös Suomen eteläisin asuinpaikka.

Vaellukset
HIUSTEN PIDENNYS VAI HIUSTENSIIRTO
by Minttu/ on 17 Jun 2022

HIUSTEN PIDENNYS VAI HIUSTENSIIRTO

Retkeily on todella mukavaa ja rentouttava, se poistaa stressiä sekä luonnossa voi nauttia rauhasta ja upeista maisemista. Vaellus Haltille voi olla yksi vaihtoehto ja maisemat ovat parhaimpia, mitä voi olla. Joskus pelin edessä voi tulla stressi siitä, kun hiukset näyttävät ohuilta eikä niin hyvinvoivilta, että tulee miettineeksi, miten niihin vaikuttaa lakin pitäminen päässä koko vaelluksen ajan. Epäilemättä herää kysymys ohenevatko hiukset entisestään vai voiko sen jotenkin estää. Onko hiusten pidennys vaihtoehto?

Vaellukset
TARUJEN TUNTURIT VAI TOTTA TOINEN PUOLI
by Minttu/ on 17 Jun 2022

TARUJEN TUNTURIT VAI TOTTA TOINEN PUOLI

Mitä ovat tarujen tunturit? Varsinainen tarujen tunturi on tietenkin Saana, josta kertoo Haltin häät jopa musiikin mukaisesti. Jokaisella tunturilla on oma tarinansa, mutta miten näitä tarinoita pitäisi parhaimmalla tavalla lukea ja nauttia siitä, että ymmärtääkin lukemansa? Tarut ovat aina taruja, mutta yleensä niissä on totta toinen puoli. Lukemalla ne ovat viihdyttäviä, mutta kun käy tutustumassa tarkemmin itse luontoon ja näkee kaiken paikanpäällä, voi ymmärtää tarun hiukan syvällisemmin. TARUJEN TUNTURIT HALTI, SAANA JA MALLA Näiden kolmen tunturin tarut ovat useimmille tuttuja.

Vaellukset
TUNTURIT SUOMESSA
by Minttu/ on 28 Mar 2022

TUNTURIT SUOMESSA

Mikä oikeastaan on tunturi? Miten se määritellään? Fennoskandian alueella ne ovat pehmeänmuotoisia vuoria, jotka ulottuvat puurajan yläpuolelle. Hyvin tarkkaa määritelmää niille ei ole olemassa vaan se määritellään yleensä kasvillisuuden perusteella. Miten tunturit Suomessa sijoittuvat kartalla? Valtaosa Suomen tuntureista on sijainniltaan pohjoisosassa maatamme. Suomen eteläisin tunturi sijaitsee lähellä Oulua, joten Syöte on sekin suhteellisen pohjoisessa, ainakin etelästä katsottuna. Syöte on hyvin monipuolinen harrastuspaikka ja laskettelun lisäksi on tarjolla paljon muutakin tekemistä.

Vaellukset
SUOMEN TUNTURIT KARTALLA
by Minttu/ on 11 Feb 2022

SUOMEN TUNTURIT KARTALLA

Jos olet kiinnostunut tutustumaan lähemmin Koliin tai muihin Suomen tuntureihin ja vaaroihin esimerkiksi Lapissa, niitä voi tarkastella helpoiten karttojen avulla. Suomen tunturit kartalla on nähtävissä monesta eri lähteestä kuten mobiilisovelluksista tai paperisista kartoista. Vaeltamisesta tai retkeilystä tulee huomattavasti mukavampaa, jos on perillä siitä, minkälaiseen maastoon on lähdössä. Näin reittejä voi suunnitella ennakkoon, mikä tekee retkeilystä huomattavasti nautittavampaa. Karttojen avulla voi tarkkailla maastojen muotoja, joiden lisäksi löydät helposti esimerkiksi suositut vaellusreitit sekä laavut.

Vaellukset
RANUA ZOO
by Minttu/ on 30 Jan 2022

RANUA ZOO

Hyvät eväät ikimuistoiseen retkeen Ranualla, myös talvella, tarjoillee ehdottomasti Ranua Zoo. Tämä ihastuttava eläinpuisto on todellakin auki myös talvella, joten 50 arktista eläinlajia voi käydä ihailemassa koko perheen voimalla. Kaikkiaan yksilöitä on noin 200, joten suhteellisen isolla alueella on paljon nähtävää. Eläimet asustavat tilavissa aitauksissa, joten niiden touhujen seuraaminen sopii myös perheen pienemmille. Eläimet ovat sympaattisia kuten ahmat, jääkarhut sekä ilvekset, puhumattakaan eri lintulajeista, pöllöistä hanhiin. NELJÄN VUODENAJAN RANUA ZOO Neljä vuoden aikaa erottuvat toisistaan hyvin myös eläinten elämässä.

Vaellukset
SAANATUNTURI
by Minttu/ on 28 Dec 2021

SAANATUNTURI

Enontekiössä sijaitseva Saanatunturi on yksi Suomen tunnetuimmista tuntureista. Se kohoaa jopa 1 029 metrin korkeuteen, ja se kuuluu Skandien vuoristoon ollen näin Suomen ainoa Skandien vuoristoon kuuluva tunturi. Saana on yksi Lapin mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä, ja monet turistit menevätkin katsomaan sitä lomamatkansa aikana. Saanan huipulle on myös mahdollista kiivetä ja moni kiipeääkin sinne ihailemaan Lapin karuja ja kauniita maisemia. SAANATUNTURI ON UPEA RETKEILYKOHDE Saana on yksi Lapin suosituimmista matkailu- ja retkeilykohteista, eikä suotta.

Vaellukset
LAPIN NÄHTÄVYYDET
by Minttu/ on 04 Oct 2021

LAPIN NÄHTÄVYYDET

Voidaan sanoa, että Lappi itsessään on nähtävyys. Se on paikka, jollaista toista ei löydy Suomesta. Lapin nähtävyydet liittyvät upeaan luontoon ja omaleimaiseen kulttuuriin. Luonto ja luonnossa liikkuminen sekä erilaiset aktiviteetit houkuttelevat suomalaisia sekä ulkomaalaisia Lappiin. Lapissa voi kokea kaikki vuodenajat, siellä on vielä oikea talvi. Maisemat Tunturi-Lapissa sekä vaikkapa mahtavan Inarijärven rannalla ovat upeita. Järvi on kolmanneksi suurin järvi Suomessa. LAPIN NÄHTÄVYYDET OVAT LUONNOSSA Suuret tunturit, joiden tuntumassa on hiihtokeskuksia, ovat suosittuja käyntikohteita.

Vaellukset
SUOMEN KORKEIN TALO
by Minttu/ on 21 Sep 2021

SUOMEN KORKEIN TALO

Vaikka Suomen korkeimmat paikat luonnossa sijoittuvat etenkin pohjoisempaan Suomeen Enontekiölle, löytyy sellaisia myös eteläisemmästä osasta maatamme. Suomen korkein talo on Helsingissä sijaitseva Majakka -niminen talo. Tämän 35 -kerroksisen talon ikkunoista avautuvat yhtä vaikuttavat näkymät kuin monen luonnostakin löytyvän paikan huipulta. Helsingin tornitalo tosin tarjoaa kaupunkimaisemia toisin kuin monet luonnosta löytyvät paikat. Mutta millainen on vuonna 2019 valmistunut Majakka? SUOMEN KORKEIN TALO ON MAJAKKA Suomen korkein rakennus on tornitalo nimeltä Majakka Helsingin Kalasatamassa.

Vaellukset
HALTIN HÄÄT - KAPPALE
by Minttu/ on 17 Aug 2021

HALTIN HÄÄT - KAPPALE

Vuonna 1976 teki kauniilla äänellään laulajatar Taiska tunnetuksi kappaleen Haltin häät. Eipä arvannut Taiska, että kappaletta laulettaisiin vielä vuosikymmeniä myöhemminkin ja että se on tuttu lähes koko kansalle. Kappaleella osallistuttiin samaisen vuoden Syksyn sävel -kilpailuun, jossa se sijoittui kuudenneksi. Seuraavana vuonna se julkaistiin albumilla Mombasa ja nousi nopeasti levyautomaattien soitetuimpien kappaleiden listalle, jolla sijalla se pysyi kahden kuukauden ajan. HALTIN HÄÄT KÄÄNNETTIIN MYÖS ENGLANNIN KIELELLE Kappaleen suosion myötä haluttiin kokeilla, purisiko Haltin häät -tarina myös englanniksi kansainvälisillä markkinoilla.

Vaellukset
VAELLUS HALTILLE SOPII KOKENEELLE VAELTAJALLE
by Minttu/ on 11 Aug 2021

VAELLUS HALTILLE SOPII KOKENEELLE VAELTAJALLE

Vaellus Haltille sopii pitkiä vaelluksia aiemmin kulkeneelle kokeneelle retkeilijälle. Jos haluaa vaeltaa Haltille Kilpisjärveltä Käsivarren erämaan läpi, matkaa kertyy yhteen suuntaan 55 kilometriä. Tämä tarkoittaa yleensä kolmea päivää Haltille ja toista kolmea päivää takaisin, eli yhteensä kuuden päivän vaellusta. Käsivarren erämaa-alue on todellista erämaata, reitillä ei ole lainkaan teitä, ainoastaan polkuja. Reitin varrella on muutama autio- ja varaustupa, joissa voi yöpyä. VAELLUS HALTILLE, SUOMEN KORKEIMMALLE TUNTURILLE Halti on korkein tunturi Suomessa, sillä sen korkeus on 1324 metriä meren pinnan yläpuolelta.

Vaellukset
SUOMEN KORKEIN SILTA YHDISTÄÄ RAIPPALUODON SAAREN JA MANTEREEN
by Minttu/ on 08 Jun 2021

SUOMEN KORKEIN SILTA YHDISTÄÄ RAIPPALUODON SAAREN JA MANTEREEN

Suomen korkeimpien paikkojen lista sijoittuu suurelta osin Enontekiölle. Siellä sijaitsee jokainen Suomen yli 1 000 metriä korkea huippu ja 60 % Suomen tuntureista. Mutta mikä näistä on Suomen korkein paikka? Se on suomalaisille hyvinkin tuttu tunturi nimeltä Halti. Sen korkein kohta Suomen puolella on peräti 1 323,6 metriä korkea. Haltin huippu sijaitsee Norjan puolella ja on peräti 1 361 metriä korkea. SUOMEN KORKEIN SILTA YLTÄÄ 82 METRIIN JA YLI KILOMETRIN PITUUTEEN Suomen korkein silta voittaa samalla myös suomalaisten siltojen pituusennätyksen.

Vaellukset
SUOMEN KORKEIN PAIKKA SIJAITSEE ENONTEKIÖLLÄ
by Minttu/ on 30 Mar 2021

SUOMEN KORKEIN PAIKKA SIJAITSEE ENONTEKIÖLLÄ

Suomen korkeimpien paikkojen lista sijoittuu suurelta osin Enontekiölle. Siellä sijaitsee jokainen Suomen yli 1 000 metriä korkea huippu ja 60 % Suomen tuntureista. Mutta mikä näistä on Suomen korkein paikka? Se on suomalaisille hyvinkin tuttu tunturi nimeltä Halti. Sen korkein kohta Suomen puolella on peräti 1 323,6 metriä korkea. Haltin huippu sijaitsee Norjan puolella ja on peräti 1 361 metriä korkea. SUOMEN KORKEIN PAIKKA ON SUOSITTU NÄHTÄVYYS Tunturit ovat varmasti näyttäviä niin paikallisista kuin turisteistakin.

Vaellukset
KARHUNKIERROS – SUOMEN SUOSITUIN VAELLUSREITTI
by Minttu/ on 07 Feb 2021

KARHUNKIERROS – SUOMEN SUOSITUIN VAELLUSREITTI

Karhunkierros on vaellusreitti joka kiertää pitkin Oulangan kansallispuistoa esitellen sen upeita maisemia. Reitiltä löytyy runsaasti silmäruokaa luonnosta nauttiville, mutta myös hikipisaroita saa vuodattaa runsaasti. Erilaisten reittivaihtoehtojen ansiosta, voi kiertää vaikka vain päiväretken tai viettää aikaa enemmänkin yöpymällä maastossa. Reitistä on myös mahdollisuus meloa osa, mikäli haluaa lisää erilaisia kokemuksia. Kerta kaikkiaan kokemisen arvoinen paikka aivan jokaiselle. Karhunkierros on yksi niistä asioista, jotka jokaisen tulisi kokea ainakin kerran elämässä. Se on muodostunut legendaariseksi vaelluspaikaksi ja elää suomalaisten mielissä monissa muistoissa.