VAELLUS HALTILLE SOPII KOKENEELLE VAELTAJALLE

post thumb
Vaellukset
by Minttu/ on 11 Aug 2021

VAELLUS HALTILLE SOPII KOKENEELLE VAELTAJALLE

Vaellus Haltille sopii pitkiä vaelluksia aiemmin kulkeneelle kokeneelle retkeilijälle. Jos haluaa vaeltaa Haltille Kilpisjärveltä Käsivarren erämaan läpi, matkaa kertyy yhteen suuntaan 55 kilometriä. Tämä tarkoittaa yleensä kolmea päivää Haltille ja toista kolmea päivää takaisin, eli yhteensä kuuden päivän vaellusta. Käsivarren erämaa-alue on todellista erämaata, reitillä ei ole lainkaan teitä, ainoastaan polkuja. Reitin varrella on muutama autio- ja varaustupa, joissa voi yöpyä.

VAELLUS HALTILLE, SUOMEN KORKEIMMALLE TUNTURILLE

Halti on korkein tunturi Suomessa, sillä sen korkeus on 1324 metriä meren pinnan yläpuolelta. Syystäkin Halti on Suomen tunnetuimpia ja suosituimpia vaelluskohteita! Tunturin korkein kohta ei kuitenkaan ole Suomen puolella, vaan se on Norjan puolella, 1365 metrin korkeudessa. Geologisesti Halti kuuluu Skandeihin, joka on Ruotsin ja Norjan rajalla oleva vuoristo.

Haltitunturi on Kalottireittiä kulkien 55 kilometrin päässä Kilpisjärveltä. Tämä reitti on suosituin reitti Haltille, vaikka Norjan puolella on tarjolla paljon lyhyempi reitti. Guolasjärveltä on matkaa vain kymmenen kilometriä Haltin huipulle, mutta ensin on autoiltava 120 kilometriä Guolasjärvelle ennen patikointia. Maasto tällä lyhyellä reitillä on huomattavasti vaikeakulkuisempaa kuin Suomen puolella, eikä sitä ole kunnolla merkitty.

HALTILLA KANNATTAA KÄYDÄ KESÄLLÄ

Paras aika käydä Haltilla on kesäaikana, sillä joskus Haltin huipulla on ollut puoli metriä lunta jo syyskuun lopulla. Jos aikoo patikoida Haltille Norjan puolelta, pitää huomioida, että Guolasjärvellä voi olla lunta vielä kesäkuussa. Jos Haltin huipulle pääsee, kannattaa valloittajan muistaa kirjoittaa nimensä Haltin vieraskirjaan.