SUOMEN KORKEIN TALO

post thumb
Vaellukset
by Minttu/ on 21 Sep 2021

SUOMEN KORKEIN TALO

Vaikka Suomen korkeimmat paikat luonnossa sijoittuvat etenkin pohjoisempaan Suomeen Enontekiölle, löytyy sellaisia myös eteläisemmästä osasta maatamme. Suomen korkein talo on Helsingissä sijaitseva Majakka -niminen talo. Tämän 35 -kerroksisen talon ikkunoista avautuvat yhtä vaikuttavat näkymät kuin monen luonnostakin löytyvän paikan huipulta. Helsingin tornitalo tosin tarjoaa kaupunkimaisemia toisin kuin monet luonnosta löytyvät paikat. Mutta millainen on vuonna 2019 valmistunut Majakka?

SUOMEN KORKEIN TALO ON MAJAKKA

Suomen korkein rakennus on tornitalo nimeltä Majakka Helsingin Kalasatamassa. Rakennus on tornitalo, jollaisiksi luokitellaan vähintään 12 -kerroksiset tai yli 35 metriä korkeat rakennukset. Maassamme niitä on jo kymmenittäin. Majakka on 134 metriä korkea rakennus, joten se on Suomen ensimmäinen pilvenpiirtäjä, kun kriteerinä on yli 100 metrin korkeus. Tämän tornitalon kanssa samaan kokonaisuuteen on suunniteltu muitakin korkeita rakennuksia, joista myös Loisto -rakennus ylittää 100 metrin.

Asuintalona toimiva Majakka on Suomen korkein asuintalo. Se on myös Pohjoismaiden toiseksi korkein tornitalo Ruotsissa sijaitsevan Turning Torson jälkeen. Majakassa on noin 500 asukasta ja 282 asuntoa. Sen yläosassa on asukkaita varten myös omat klubi- ja juhlatilat, joten asuintaloksi se on hyvin varusteltu. Majakka -talon kanssa samaan Redi -kokonaisuuteen on suunniteltu lisäksi seitsemän muuta tornitaloa.

MILLAINEN ON SUOMEN KORKEIN RAKENNUS?

Suomen korkein talo Majakka tarjoaa monia palveluita, joita tavalliset asuintalot eivät tarjoa. Rakennuksessa on esimerkiksi oma aulapalvelu. Lisäksi asukkaiden käytössä on tavallisempiakin ominaisuuksia, kuten pesula, kuntosali, polkupyörien huoltotila, sauna ja ulkopalju sekä kesäkeittiö. Majakasta on hissiyhteys Kalasataman metroasemalle ja kauppakeskus Rediin. Talossa on myös nopeimmat asuintalojen hissit Suomessa. Talon kolme hissiä kulkevat 5 metriä sekunnissa.

Suomen korkein talo tarjoaa myös viidennessä kerroksessa kansitasolla yhteistilat. Niissä on muun muassa pesulatilat, putkikeräyksellä varustettu jätehuone sekä asukkaiden kuntoilutila. Talon eri ikkunoista avautuvat hienot upeat näkyvät kaupungin ylle sekä vieressä sijaitsevaan meren lahteen. Kalasatama on myös liikenteellisesti keskeisellä paikalla, joten sen sijaintikin on mitä parhain.

MAJAKKAAN ASUMAAN

Kuten arvata saattaa, Majakka ei ole aivan edullisimpia asuintaloja Helsingissä. Talon keskineliöhinta oli esimerkiksi vuoden 2020 alussa 7250 euroa. Monella muuttaminen sinne jää haaveeksi. Tosin koskaan ei tiedä milloin onni osuu omalle kohdalle. Esimerkiksi Come on -sivusto voi tuoda joillekin onnekkaille suuren potin, jonka avulla ylelliseen Majakkaan muuttaminen olisi mahdollista. Tällaista onnenpotkua kannattaa aina lähteä tavoittelemaan.

On hyvä muistaa, että tornitalot Suomessa tarjoavat myös väliaikaista majoitusta. Vielä vuonna 2015 Suomen korkein tornitalo oli Tampereella sijaitseva Hotelli Torni Tampere. Sen korkeus on 88,5 metriä ja talossa on 25 kerrosta. Tämä uudesta hotellirakennuksesta ja vanhoista Museoviraston suojelemista veturitalleista muodostuva rakennus on Suomen korkein hotelli.

SUOMEN KORKEIN TALO VERSUS SUOMEN KORKEIN PAIKKA

Suomen korkein rakennus on 134 metrinen Majakka, mutta Suomen korkein paikka on puolestaan Halti -tunturin korkein kohta Suomen puolella. Se on 1 323,6 metrin korkeudella. Se on moninkertainen korkeudeltaan Suomen korkeimpaan rakennukseen verrattuna. Enontekiöllä sijaitseva korkea paikka on suosittu nähtävyys toisin kuin tornitalo Majakka, joka toimii asuintalona eikä niinkään nähtävyytenä, jonne olisi vapaa pääsy.

Suomesta löytyy monia muitakin korkeita luontopaikkoja ja korkeita rakennuksia, joihin kannattaa tutustua myös mikäli korkeat paikat kiinnostavat. Tunturiblogi tarjoaa tietoa monista Suomen korkeimmista paikoista. Tutustu esimerkiksi, millainen on Suomen korkein silta ja missä se sijaitsee.

Suomen korkein talo Majakka ei ole kuin 10 metriä korkeampi kuin samaan talokokonaisuuteen kuuluva Loisto -rakennus. Loistossa on 32 kerrosta ja 249 huoneistoa. Majakassa on siis reilut 30 asuntoa enemmän kuin Loistossa. Siinä on myös 3 kerrosta enemmän kuin Loistossa siinä tapauksessa, että sen kahta ylintä kattoaluetta ei lasketa mukaan kerroksiin.