TUNTURIT SUOMESSA

post thumb
Vaellukset
by Minttu/ on 28 Mar 2022

TUNTURIT SUOMESSA

Mikä oikeastaan on tunturi? Miten se määritellään? Fennoskandian alueella ne ovat pehmeänmuotoisia vuoria, jotka ulottuvat puurajan yläpuolelle. Hyvin tarkkaa määritelmää niille ei ole olemassa vaan se määritellään yleensä kasvillisuuden perusteella. Miten tunturit Suomessa sijoittuvat kartalla? Valtaosa Suomen tuntureista on sijainniltaan pohjoisosassa maatamme. Suomen eteläisin tunturi sijaitsee lähellä Oulua, joten Syöte on sekin suhteellisen pohjoisessa, ainakin etelästä katsottuna. Syöte on hyvin monipuolinen harrastuspaikka ja laskettelun lisäksi on tarjolla paljon muutakin tekemistä.

TUNTURIT SUOMESSA SIJAINNILLAAN, TUNTURI-LAPPI

Pääosa Suomen tuntureista löytyy Lapista ja niistä voi hyvin myös tulkita niiden ikää. Ne ovat syntyneet kahden erilaisen tapahtumasarjan perusteella. Ne voivat olla lähtöisin joko kallioperän muodostumisesta tai toinen vaihtoehto on se, että ne ovat syntyneet 65 miljoonaa vuotta sitten, kun vuoret nousivat. Sen lisäksi tunturit Suomessa voidaan jakaa kolmeen ryhmään. Näiden ryhmien ikä ja koostumus poikkeavat huomattavasti toisistaan. Vanhimpia ovat Saariselän tunturit. Niiden kallioperä on granuliittia 1,9 miljardin vuoden takaa.

Lähes yhtä vanhoja ovat myös Länsi- ja Keski-Lapin tunturit, mutta ne ovat koostumukseltaan täysin erilaisia kuin Saariselällä olevat. Ounastunturi, Levi, Ylläs ja Ruka ovat muodostuneet kvartsiiteista. Huomattavasti näitä nuorempi on Skandeihin kuuluva Halti ympäristöineen ja sen kivilajina tunnetaan gabro ja ikää on vain 450 miljoona vuotta. Tämä kertoo sen, miten erilaisista ympäristöissä Lapin tunturit ovat. Sitä harvoin tulee ajatelleeksi silloin, kun on paikan päällä ihailemassa maisemia. Kasinoita ei vielä tuolloin ollut, kun Suomen tunturit ovat syntyneet, mutta onneksi ne tuovat nykyään vaihtelua laskettelulle ja muille harrastuksille, mitä Lapin rinteillä ikinä voikaan tehdä.

OLEELLINEN OSA LAPPIA

Tunturit ovat edelleen oleellinen osa Lappia. Ne kohoavat pyöreälakisina ja puuttomina maisemassa sekä mitä pohjoisemmaksi mennään, niin käsivarren huipussa ne ylittävät jopa kilometrin maagisen rajan. Ne ovat jäätiköiden kuluttamina sekä pakkasrapautuksen vaikutuksesta yleensä hyvin loivapiirteisiä. Käsivarren huipulla myös korkeimpien tuntureiden lisäksi niiden muoto on poikkeava. Jos muualla ne tunnistaa pyöreästä laesta, niin käsivarressa ne ovat terävähuippuisempia sekä rinteet ovat selvästi jyrkempiä. Suomen korkein paikka sijaitseekin juuri Enontekiöllä.

Vaikka suhteellisen hyvin pystytään määrittelemään, milloin kyseessä on tunturi ja milloin vaara, on joitakin tuntureita, joita pidetään vaaroina ja päin vastoin. Alun alkaen koko tunturi nimitys onkin syntynyt kansan keksinnöstä. Jotkut nimitykset ovat siis hiukan ristiriidassa kuten esimerkiksi Urtasvaara, joka on yli kilometrin korkuinen, on selkeästi tunturi, mutta se käyttää edelleen vaara -nimitystä. Myöskin aika-ajoin Syötteestä keskustellaan, onko se tunturi vai ei. Myöskin Riisitunturista on käyty keskustelua, onko se tunturi vai ei. Sijainniltaan se on Posiolla. Tunturin täytyy siis jonkin määritelmän mukaan olla korkeampi kuin vaara sekä sen laki täytyy olla puuton. Tämäkään teoria ei aina pidä paikkansa, koska puita kasvaa toisinaan eri korkeuksilla.

VOISIKO SE OLLA PERÄTI NUMMI

Tunturit Suomessa voisivat olla myös nummia. Tämä väite puolestaan johtuu siitä, että nummi määritellään olevan puuton, kasvipeitteinen avomaa. Esimerkiksi Siperiassa näitä puuttomia avomaita kutsutaan juuri nummiksi. Näin hiuksenhienoja eroja voi määrittelyssä olla ja siksi eteläisin tunturi on hiukan kyseenalainen. Iso-Syötteellä on kuitenkin paljasta lakea, jonka perusteella se on tunturi, tosin se ei ole kovin korkea.

Näistä nimityksistä on turha kinata, koska osa vaaroista on oikeasti tuntureita ja päinvastoin. Tuntureita ei kuitenkaan ole kuin pohjoisimmassa Suomessa. Silti esimerkiksi Urtaspahta ja Saivaara eivät kanna tunturi nimeä, vaikka ne selkeästi ovat rakenteeltaan todella jylhiä ja Saivaara lisäksi omaa hyvinkin erikoisen muodon. Siitä voitaneen kuitenkin olla yhtä mieltä, että Suomen erityisin tunturi on ehdottomasti Korvatunturi. Siellä on joulupukin koti ja se on sijainniltaan suhteellinen syrjäinen.