RANUA ZOO

post thumb
Vaellukset
by Minttu/ on 30 Jan 2022

RANUA ZOO

Hyvät eväät ikimuistoiseen retkeen Ranualla, myös talvella, tarjoillee ehdottomasti Ranua Zoo. Tämä ihastuttava eläinpuisto on todellakin auki myös talvella, joten 50 arktista eläinlajia voi käydä ihailemassa koko perheen voimalla. Kaikkiaan yksilöitä on noin 200, joten suhteellisen isolla alueella on paljon nähtävää. Eläimet asustavat tilavissa aitauksissa, joten niiden touhujen seuraaminen sopii myös perheen pienemmille. Eläimet ovat sympaattisia kuten ahmat, jääkarhut sekä ilvekset, puhumattakaan eri lintulajeista, pöllöistä hanhiin.

NELJÄN VUODENAJAN RANUA ZOO

Neljä vuoden aikaa erottuvat toisistaan hyvin myös eläinten elämässä. Ranualla voikin seurata tarkkaan sitä, miten arktiset eläinlajit ensinnäkin sopeutuvat eri vuodenaikoihin ja toisekseen, miten vaihtelevat olosuhteen vaikuttavat niiden elämään. Nähdäkseen tämän kaiken, voi eläinpuistossa vierailla jopa neljä kertaa vuodessa. Ranua Zoo camping on auki ympäri vuoden ja se on sijainniltaan eläinpuiston naapurina. Camping -alueen lisäksi alueella on myös muitakin yöpymispaikkoja.

Talvi sopii Ranua Zoon asukeille oikein hyvin, sillä niistä ei montakaan käy talviunille. Esimerkiksi jääkarhut suorastaan nauttivat siitä, että talvi tulee ja saa temmeltää lumessa. Kesällä puolestaan voi tutustua suloisiin eläinlapsiin. Poikasia on lähes joka vuosi ja niiden touhuista tuskin saa silmiään irti. Syksyllä voi katsella ruskan lisäksi sitä, miten eläimet pukeutuvat talviturkkeihinsa. Keväällä temmellys kiihtyy, kun kaikilla lajeilla on kevättä rinnassa.

RANUA ZOO CAMPING JA MUUT MAJOITUSPAIKAT

Ranua Zoo on siitä mukavassa asemassa, että se tarjoilee eläinten lisäksi muutakin koettavaa. Arctic Fox Igloos on iglukylä, joka on sinällään kokemus, mutta sen yhteyteen voi liittää muutakin mukavaa tekemistä. Saapua voi moottorikelkalla ja käydä kokeilemassa poro- tai huskysafarin, eläinpuistoa tietenkään unohtamatta. Yö iglussa on varmasti ikimuistoinen. Lomakylä Gulo Guloon voit mennä isommallakin porukalla, koska asuminen tapahtuu tyylikkäissä paritaloissa. Kaksi huoneistoa voi helposti yhdistää ja tilaa saa jopa 12 hengelle.

Kesällä on auki myös ihastuttava Raunanjärvi Camping. Se on lähellä keskustaa eikä sieltä ole eläinpuistoonkaan matkaa kuin viisi kilometriä. Alueella on kesäasuttavia mökkejä sekä mahdollisuus vuokrata joko teltta- tai asuntovaunupaikka. Eivätkä yöpymispaikat jää näidenkään varaan vaan Ranua Zoo ja sen ympäristö tuo matkailijalle erilaisia mökkejä, lomahuoneistoja sekä tupia. Niistä varmasti jokainen lomalainen löytää itselleen sopivimman yöpymispaikan.

ENSISIJAISTA ON ELÄINTEN HYVINVOINTI

Ranua Zoon yksi keskeinen arvo on se, että eläimillä on aina kaikki hyvin. Useimmat niistä ovat syntyneet tarhaolosuhteissa ja ne ovat tottuneet ihmisten läsnäoloon. Eläintarha on niiden koti ja siksi niille on annettava oma rauha hyvillä käytöstavoilla. Osa eläimistä on otettu hoitoon luonnosta loukkaantumisen tai muun syyn johdosta. Tarhan eläimet ovat hyvin leikkisiä ja puuhastelevat mielellään. Eipä ole mikään ihme, jos jokin laji tarjoaa sinulle nähtäväksi omanlaisensa jalkapallo -session tarhassaan.

Eläimiä tarhassa hoidetaan aina niin hyvin kuin mahdollista, mutta niiden ei myöskään anneta kärsiä, jos ne sairastuvat vakavasti. Nord-jääkarhu sairastui ja se oli lopetettava, koska lääkitys ei tehonnut toivotulla tavalla. Eläimet, jotka on otettu luonnosta hoidettavaksi, pyritään hoitojakson jälkeen aina palauttamaan takaisin luontoon. Ne jäävät eläintarhaan vain silloin, jos ne eivät enää kykene pärjäämään luonnon armoilla.

RANUA ZOO SAFARIT

Ranuan eläinpuisto tarjoaa omanlaisensa kokemuksen kuten Haltitunturi jylhien maisemiensa kera. Safarit kuuluvat eläinpuiston ohjelmaan ja niille on hyvä osallistua, jos vain aikataulut niin sallivat. Yöttömän yön safari on mielenkiintoinen, koska monet eläimet aktivoituvat yöllä ja ovatkin mielellään liikkeellä juuri silloin. Eläinpuisto on tällöin suljettu, mutta yösafari on opastettu kierros, jossa opas johdattaa vierailijat villieläimien yöhön.

Lapin kesäyö on valoisa, joten eläimiä on suhteellisen helppo seurata. Opas kertoo mielenkiintoisia asioita eläimistä ja myös niiden ruokintaan on mahdollisuus osallistua. Se on kokemus jo sinällään. Näitä järjestetään touko-elokuun aikana. Toinen mahdollisuus on Wild night safari, joka on syys-huhtikuun aikana.

Iltasafari, otsalamput ja talvinen pimeä metsä on todella jännittävä tapa tutustua siihen, mitä Ranua Zoo todella tarjoaa. Kaamoksenpimeä eläinpuisto näyttäytyy otsalampun valossa toisenlaiselta eikä voi välttyä näkemästä eläinten kiiluvia silmiä. Tällekin safarille pääsee vain opastetusti ja siihen sisältyy myös eläinten ruokinta. Safarin jälkeen kesällä nautitaan nuotiomakkaroista ja talvella kodassa juodaan lämpimät mehut. Ranua on eläimiä rakastavan todellinen retkikohde.