NORJAN GUOLASJÄRVI

post thumb
Vaellukset
by Minttu/ on 11 Aug 2022

NORJAN GUOLASJÄRVI

Guolasjärvi sijaitsee Norjan puolella lähellä Suomen rajaa Haltin tuntumassa, sen luoteispuolella. Kilpisjärveltä matkaa Guolasjärven tunturiylängöille on noin 120 kilometriä. Tie on autolla ajettavissa jos se vain on auki, lumen määrä voi koitua ongelmaksi ja tien huonosta kunnosta varoitellaan. Järveä kiertävän tien päätepisteestä on lyhin matka lähteä valloittamaan Haltia, sillä järveltä matkaa huipulle kertyy noin seitsemän kilometriä.

GUOLASJÄRVI ON KAUNIS MUTTA PETOLLINEN

Guolasjärvi autoreitteineen on itsessään jo näkemisen arvoinen paikka. Mutta vaikka se lyhentää vaellusmatkaa Haltin huipulle, kannattaa silti miettiä ennen urakkaan ryhtymistä. Lyhyydestään huolimatta reitti on vaativa ja rankka eikä sitä suositella ensikertalaisille tai huonon kunnon omaaville. Reitti on täynnä teräviä kiviä ja jalan lipsahtaminen voi päätyä huonosti.

Vaellus Haltille kannattaa suorittaa kesällä, sillä jo syyskuun lopulla Haltin huipulla voi olla lunta jopa puoli metriä. Lumen ennätyssyvyydeksi on mitattu 190 senttiä. Reittejä Haltille on useita, Suomen puolen suosituin reitti lähtee Kilpisjärveltä. Pisimpien reittien varrelta löytyy autiotupia, joissa voi yöpyä tai pysähtyä lepuuttamaan jalkojaan. Huipulle päästyä kannattaa oma nimi ikuistaa vieraskirjaan.

HALTI

Enontekiön kunnassa sijaitseva Halti on Suomen korkein tunturi ja sen korkeus on 1324 metriä. Alue on saamelaisille pyhä paikka ja siellä onkin ollut useita seitoja eli pyhiä paikkoja tai uhripaikkoja. Tunturin korkein kohta, 1365 metriä, sijaitsee kuitenkin Norjan puolella. Geologisesti Halti kuuluu Skandeihin, joka on vuoristo Skandinavian niemimaalla Norjan ja Ruotsin rajan tuntumassa.