SAANATUNTURI

post thumb
Vaellukset
by Minttu/ on 28 Dec 2021

SAANATUNTURI

Enontekiössä sijaitseva Saanatunturi on yksi Suomen tunnetuimmista tuntureista. Se kohoaa jopa 1 029 metrin korkeuteen, ja se kuuluu Skandien vuoristoon ollen näin Suomen ainoa Skandien vuoristoon kuuluva tunturi. Saana on yksi Lapin mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä, ja monet turistit menevätkin katsomaan sitä lomamatkansa aikana. Saanan huipulle on myös mahdollista kiivetä ja moni kiipeääkin sinne ihailemaan Lapin karuja ja kauniita maisemia.

SAANATUNTURI ON UPEA RETKEILYKOHDE

Saana on yksi Lapin suosituimmista matkailu- ja retkeilykohteista, eikä suotta. Saanatunturin korkeus tarjoaa mahtavat puitteet vaellukselle, mutta tunturille kiivetessä tulee muistaa, että tunturilla ei saa vaeltaa miten sattuu, sillä se on luonnonsuojelukohde. Tunturin huipulle johtaa viiden kilometrin pituinen polku, jota vaeltajien tulee seurata. Polku alkaa kahdelta eri pysähdyspaikalta, eli Mallan luonnonpuiston pysäköintialueelta sekä Kilpisjärven retkeilykeskuksesta.

Polun alkupäähän on tehty retkeilijöitä varten kota, käymälä ja puuvarasto. Näin retkeilijät pääsevät rentoutumaan joko ennen kiipeämistä tai sen jälkeen. Polku tunturin huipulle käy ensin Saanan loivemmasta osasta, minkä jälkeen alkaa jyrkempi osuus, jonne on tehty kiipeäjiä varten raput. Raput rakennettiin 2000-luvun alkupuolella ja ne uusittiin kokonaisuudessaan vuonna 2019.

SAANATUNTURIN KORKEUS ON OMIAAN MAISEMIEN KATSELUUN

Saanatunturi tarjoaa upeat maisemat sen korkealla huipulla. Saanan huipulle on myös tehty kiipeäjiä varten erilaisia nähtävyyksiä, kuten kivistä kasattuja kekoja. Keot ovat kasanneet Saanalla käyneet retkeilijät. Suurin kivikeko löytyy Saanan korkeimmalta laelta. Monet retkeilijät ja turistit kiipeävätkin Saanan huipulle ottamaan kuvia näistä kivikeoista sekä Saanan jylhistä maisemista. Maisemat ovat karuja, mutta kauniita, juuri niin kuin Suomen pohjoisimmasta osasta voi päätellä.

Saanan huipulta löytyy myös vieraskirja, jonne jokainen huipulla käynyt voi jättää omat terveisensä. Lisäksi Saanatunturi tarjoaa historian havinaa, sillä sen rinteiltä löytyy vanhoja saksalaisten ennen käyttämiä taisteluasemia ja erilaista sotilasromua, jota sinne jäi sotien aikana. Jos vain oma terveys ja jaksaminen antavat periksi, kannattaa ehdottomasti kiivetä huipulle niitä katsomaan.

SAANA ON YKSI TUNNETUIMMISTA TUNTUREISTA

Moni varmasti muistaa jo kouluajoilta Saanatunturista kertovan laulun tai jopa kaksi. Saanasta onkin tehty useampia lauluja, kuten Haltin häät ja Kilpisjärven mahtava Saana. Myös kotiteollisuus teki Haltin häät -kappaleesta oman versionsa vuonna 2012, jolloin kappale levisi vielä useamman suomalaisen tietoisuuteen. Sitä on kuunneltu niin illanvietoissa kuin juhlissakin, ja sen äärellä on otettu kasino-korttipeli tai muutama lautapeli.

Saana sai myös lisää tunnettavuutta vuonna 2017, kun julistettiin 100-vuotiasta Suomea. Tunturista tuli maailman suurin valotaideteos Suomen itsenäisyyden kunniaksi. Kaikkein kauneimmat kuvat Saanatunturista ovat levinneet pitkin internetiä ja niiden vuoksi myös moni matkailija on ottanut kohteekseen juuri Saanan omalla Lapin matkallaan.

SAANATUNTURI TARJOAA PUITTEET MYÖS HARVINAISEMMALLE KASVILLISUUDELLE

Saanatunturilla pääsee ihailemaan etenkin kesäisin sen upeaa kasvillisuutta ja eläimistöä. Tunturi rauhoitettiin luonnonsuojelukohteeksi vuonna 1988 ja sen jälkeen kaiken kasvillisuuden ja eläimistön on annettu rauhassa kasvaa Saanalla luonnonmukaisina. Siksi Saana on Suomen muiden tuntureiden tavoin erittäin suosittu matkailukohde. Vaikka Suomesta löytyykin monia muita tuntureita, kuten Haltitunturi, on Saana yksi suosituimmista ja tunnetuimmista kohteista.

Saanalla kasvaa harvinaisempaa kasvillisuutta, kuten lapinalppiruusu, joka tarvitsee kasvaakseen kalkkipitoista kiviainesta. Saana tarjoaa sille juuri sopivan kasvualusta. Lisäksi Saanan juurella on poikkeuksellisen reheväkasvuista lehtokasvustoa, joka saa kaikki tarvitsemansa ravinteet sulamisvesien mukana.

Saanatunturi on myös aluetta, jolla pääsee ihailemaan kauniita perhosia. Esimerkiksi tundrasinisiipi ja tunturikeltaperhonen esiintyvät vakituisesti Suomessa vain Saanan alueella. Perhosten lisäksi Saanalla pesii myös muutamia harvinaisempia lintulajeja, kuten sepelrastas, keräkurmitsa, pulmunen ja kiiruna. Jos siis etsin paikkaa, jossa pääset bongaamaan lintuja ja tutustumaan harvinaisempaan kasvistoon sekä perhoslajeihin, on Saana juuri oikea paikka.