KARHUNKIERROS – SUOMEN SUOSITUIN VAELLUSREITTI

post thumb
Vaellukset
by Minttu/ on 07 Feb 2021

KARHUNKIERROS – SUOMEN SUOSITUIN VAELLUSREITTI

Karhunkierros on vaellusreitti joka kiertää pitkin Oulangan kansallispuistoa esitellen sen upeita maisemia. Reitiltä löytyy runsaasti silmäruokaa luonnosta nauttiville, mutta myös hikipisaroita saa vuodattaa runsaasti. Erilaisten reittivaihtoehtojen ansiosta, voi kiertää vaikka vain päiväretken tai viettää aikaa enemmänkin yöpymällä maastossa. Reitistä on myös mahdollisuus meloa osa, mikäli haluaa lisää erilaisia kokemuksia. Kerta kaikkiaan kokemisen arvoinen paikka aivan jokaiselle.

Karhunkierros on yksi niistä asioista, jotka jokaisen tulisi kokea ainakin kerran elämässä. Se on muodostunut legendaariseksi vaelluspaikaksi ja elää suomalaisten mielissä monissa muistoissa. Siellä järjestetään jopa vaellusrippikouluja, jotka ainakin jäävät mieleen.

VAATIVUUS KIERROKSILLA

Reittejä on siis useita erilaisia. Vaellus ei vaadi tarkempaa erä- tai suunnistusosaamista mutta retkeilyn perustaitojen on hyvä olla hallinnassa. Suomen tunturit voivat yllättää kulkijan rankkuudellaan ja on hyvä pystyä ennakoimaan omaa jaksamistaan ja vaativuustasoa. Etukäteen on hyvä myös tutustua alueen reittikuvaukseen sekä hankkia alueen kartta.

Karhunkierros on osittain auki ympäri vuoden, mutta vain kesäaikaan jokainen reitti on käytettävissä. Kahlata ei tarvitse, sillä kosteat alueet ovat pitkostettu ja vesistöjen yli kulkevat upeat riippusillat. Esteettömille reitit eivät sovellu korkeusvaihtelun sekä maaston porrastusten vuoksi. Joten hyvä pohjakunto ja erityisesti hyvät kengät ovat tarpeen.

REITIT

Reittejä on erilaisia maastoineen ja pituuksineen. Kannattaa suunnitella tarkkaan, kuinka pitkän vaelluksen haluaa ja jaksaa suorittaa. Valittavissa olevat reitit ovat:

• Hautajärvi – Oulangan luontokeskus, pituus 27 km, kesto 2 päivää
• Sallantien pysäköintialue – Oulangan luontokeskus, pituus 18 km, 1 – 1½ päivää
• Oulangan luontokeskus – Juuma, pituus 31 km, kesto 2 päivää
• Juuma – Rukatunturi, pituus 24 km, kesto 2 – 3 päivää

TASAISELLA VAUHDILLA MAALIIN

Vaellusreitti ei ole pikamatka ja sen idea ei ole päästä mahdollisimman nopeasti perille. Hyvä nopeus kesäisin on 3 km tunnissa edeten. Siinä ehtii katsella maisemia rauhassa, eikä väsytä itseään ennen aikojaan. On hyvä muistaa, että matkaa on jäljellä ja voimia tulee olla säästeltynä myös matkan loppupäähän.

Vaellusreitti on myös eri asia kuin liikkua vaikkapa kaupungilla. Käveleminen on raskaampaa erilaisilla alustoilla kuin myös korkeuden vaihtelut tuovat oman osuutensa rankkuuteen. Luonnostakin kannattaa välillä pysähtyä nautiskelemaan, ottaa kuvia ja hengittää sisäänsä tunturi-ilmaa aivan rauhassa. Karhunkierros on elämys, ei spurtti ja tilaisuus ei välttämättä toistu vaan on ainutkertainen kokemus.